baby laten huilen methode

Waarom is baby laten huilen- methode gebruikelijk bij slaapproblemen maar niet de beste?

Slaapproblemen bij jonge kinderen komen veel voor. Maar het grootste struikelblok onder ouders is dat ze vaak het advies krijgen om hun baby te ‘laten huilen’. En misschien heb jij dit ook uitgeprobeerd. Hoe voelde je je erbij? Ik kon dat niet. Je baby laten huilen voelt slecht en je moederlijke stem schreeuwt door een megafoon dat dit anders moet. Ondanks dat het laten huilen van je kind zo moeilijk is, is het toch de meest geadviseerde methode in westerse landen. In dit artikel vertel ik je welke methoden het slaapgedrag van je baby of kind kunnen beïnvloeden. Ik leg je uit hoe het komt dat ‘ baby laten huilen’ gebruikelijk is, maar waarom dit niet de beste methode is als je je kindje beter wilt laten slapen. 

Welke methoden worden toegepast bij slaapproblemen

Er zijn grofweg drie wetenschappelijk bewezen methoden die het slaapgedrag van jonge kinderen kunnen beïnvloeden. Welke boeken of tips je over slaapproblemen bij kinderen hebt  gelezen en/of uitgeprobeerd, ze vallen meestal in een van de drie categorieën. Onderstaand geef ik een korte beschrijving van de methoden.

1.  Baby laten huilen: uitdoving/ extinction/ cry it out

Bij deze methode leg je je baby of kind wakker in bed en doe je de deur dicht. De deur gaat – wat er ook gebeurt- niet meer open. Je laat je baby letterlijk in slaap huilen. Dit zijn de bekende cry it out, extinction of de uitdovingstechieken. Het gedrag van ouders is erg consequent. Dit is super duidelijk voor je baby of kind. Auteurs die hierover schrijven zijn o.a: Marc Weissbluth & Alexis Dubief. Deze methode krijgt steeds meer kritiek en is erg stressvol voor ouder alsook voor je baby.

2. Baby gecontroleerd laten huilen: gecontroleerde uitdoving/ graduele extinctie

Dat is de welbekende ‘5-10 minuten regel’, ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op. `Je laat je baby gecontroleerd huilen. Hierbij lijkt het alsof jij het huilen van je kindje controleert, maar dat is niet zo, want jonge kinderen hebben geen tijdsbesef. Je controleert jezelf dat je consequent blijft en hebt een schijngevoel dat je je kind niet alleen laat. De adviezen van onze consultatiebureau’s, Richard Ferber, Eduard Estvill, Jo Frost en Gina Ford vallen hieronder.

3. Responsief: baby niet laten huilen gradual fading/ no cry solutions

Bij de responsieve technieken laat je je baby niet huilen en reageer je op het huilen van je kindje door hem te troosten, en door hem verbaal en fysiek geruststellen. En je blijft bij je kindje totdat hij/ zij slaapt. Stapsgewijs bouw je jouw geruststelling af en neem je steeds meer afstand. Dit zijn de mildere en liefdevollere technieken. Hierbij staat centraal: het minimaliseren van tranen, frustratie en stress, en hechting tussen ouder en kind bevorderen. Je laat je baby dus niet alleen langdurig huilen. Auteurs die hierover schrijven zijn o.a.: Elizabeth Pently, Kim West, Jodi Mindell en Tracy Hogg.

Overeenkomsten tussen de methoden bij slaapproblemen baby

De belangrijkste overeenkomst is dat de werking van alle drie methoden bewezen is, mist de methode goed wordt uitgevoerd door ouders. Met ‘goed’ wordt consequent bedoeld. Dus welke methode je ook kiest, het gaat erom dat jij als ouder consequent bent en blijft. Daarnaast is het goed om te weten dat bij alle drie manieren het kindje altijd slaperig -maar nog voldoende wakker- in bed wordt gelegd.

Waarom ben ik geen fan van baby laten huilen methoden?

Er zijn drie hoofdredenen waarom je bij slaapproblemen je kind niet zou moeten laten huilen. Daarom ben ik kritisch op de eerste twee methoden. Drie belangrijke redenen om je baby niet te laten huilen zijn:

1. Je baby laten huilen veroorzaakt veel stress, zowel bij het kindje als zijn ouders

2. Je kind laten huilen kan negatieve invloed hebben op veilige hechting

3. Baby’ s kunnen zichzelf niet reguleren

Lees hier meer over waarom het schadelijk is om je baby te laten huilen.

Waarom krijgen wij wel het advies om ons kind te laten huilen?

We weten dus dat het laten huilen van baby of kind schadelijk kan zijn en dat er alternatieven bestaan. Waarom krijgen wij dan nog steeds het advies om ons kind te laten huilen? Ja, ook ik heb dat advies gekregen. Het antwoord is simpel: de responsieve alternatieven zijn vrij nieuw en ze zijn (nog) weinig onderzocht.

Baby laten huilen methode is ouderwets

Er is tot nu toe veel onderzoek gedaan naar de ‘laten huilen’- methoden. Die methoden zijn achterhaald, ouderwets en gebaseerd op invloeden vanuit behaviorisme van vorige eeuw. In die tijd werden slaapproblemen van baby’s en kinderen, waaronder huilen, gezien als gedrag dat kan worden afgeleerd of aangeleerd.

Helaas worden deze ideeën nog steeds verwerkt in hedendaagse adviezen. Dat zien we ook terug in de richtlijn voor de Jeugdgezondheidszorg ‘Slaap en slaapgedrag bij kinderen’ uit 2017. De JGZ-professionals -o.a. consultatiebureau en (jeugd)artsen- ouders baseren hun adviezen op deze richtlijn. Daarin staat dat ouders van baby’s van 6 maanden en ouder die gezond zijn maar niet doorslapen, hun kind langere tijd alleen moeten laten huilen. Ondanks dat bij de totstandkoming van deze richtlijn veel ophef is geweest, staan de ouderwetse ‘uitdovingstechnieken’ centraal. Ja, je leest het goed, je moet je kind uitdoven. Een richtlijn om van te huilen, lees en beoordeel het zelf maar. Ook hier lees je wat ik van die richtlijnen vind.

Responsieve methode is een alternatief voor het laten huilen van je baby

Er is steeds meer bewijs dat liefdevollere (responsieve) methoden effectief zijn bij het oplossen van slaapproblemen. En gelukkig komen er dan ook steeds meer tegengeluiden. Tijdens het Jaarlijkse Congres over slaapproblemen bij jongere kinderen (mei 2019) hebben o.a. gedragsdeskundigen en wetenschappers zoals Dr. Maartje Luijk van Erasmus Universiteit en Dr. Maartje Zijlmans van Radboud Universiteit de responsieve alternatieven flink onder de aandacht gebracht. En hebben gepleit om ouders te wijzen op de liefdevollere alternatieven. Voor mij waren zij de helden van de dag.

Want anno 2019 weten we gelukkig wel beter dat het voor de cognitieve en emotionele ontwikkeling van een kind goed is als ouders responsief zijn en hun kinderen troosten en geruststellen.

Ik weet dat de eerste maanden met pasgeboren baby door vele ouders als pittig ervaren worden qua slaap.  Weet dat ontwikkeling van slaap tijd nodig heeft. Laat daarom vooral ouderwetse ‘uitdovingstechnieken’- de baby laten huilen methoden, links liggen en luister naar je ouderlijke intuïtie.

Wil jij je baby niet laten huilen maar op een liefdevolle manier helpen aan meer slaap? Download hier gratis 5 stappen naar meer slaap voor baby 0-6 maanden. 


Heb jij je baby laten huilen op advies van consultatiebureau?

Vorig bericht
Je baby laten huilen bij slaapproblemen? 3 belangrijke redenen om het niet te doen!
Volgend bericht
10 tips voor een bedritueel waardoor je baby of temperamentvolle peuter beter gaat slapen

Deel dit artikel:

Baby slapen

Lees meer!

2 reacties. Reactie plaatsen

 • Hey Ewelina,

  Wat een interessant artikel. Ik ben ook geen fan van in slaap laten huilen bij jonge baby’s. Nooit gedaan. Wat vindt je ervan wanneer het gaat om een baby van 16 maanden oud? Want ik denk dat ik het Hi wel doe. En ik heb daar moeite mee.

  Mijn zoon heeft altijd rustig geslapen. Nooit gehuild, sliep met 5 maanden al klokje rond. En nu ineens sinds een maand ofzo wanneer hij in bed ligt te slapen en ik weg wil gaan staat hij direct paniekerig op en gaat hij heel hard huilen met tranen. Ik loop dan direct weer naar z’n bedje en geef hem aan aai en probeer hem dan weer rustig te krijgen. Maar hij blijft gewoon voor me staan met zijn handje omhoog zo van ‘houdt me vast!’ Als ik dat doe dan is hij wel meteen rustig. Ik leg hem dan rustig weer in bed en dan begint het huilen weer. Ik heb hem deze maand daarom ook vaak naar ons bed meegenomen en dan vielen we samen in slaap. Dat verloopt dan lekker rustig en hij slaapt direct. En bleef hij bij mij liggen tot de volgende ochtend. Gewoon omdat ik de strijd niet aan wil gaan. Zo voelde het namelijk steeds. Bovendien raakte ik er elke avond gestresst van. Ik vind het zo vreselijk dat hij daar zo verdrietig staat. Dat hoort toch niet, denk ik. Op een gegeven moment hadden we het idee dat zijn sprongetje wel voorbij was en vond ik het wel goed om hem weer in zijn eigen bed te laten slapen. Op sommige nachten ging dat heel soepel. Maar heel vaak ook niet.
  Nu proberen we het op een andere manier. Iets nieuws, namelijk om de paar minuten gaan we kijken. En troosten we hem weer. We lopen weg en dan gaat hij meteen huilen, maar dan komen we na een paar minuten weer kijken en troosten we hem. Na ongeveer een uur! dit 10 keer gedaan te hebben is hij op een gegeven moment stil en slaapt hij tot de volgende dag. En ook al lijkt het te werken en kan ik in mijn eigen bed slapen en in de ochtend vroeg mijn bed uit om te werken, het voelt heel naar allemaal. Het voelt heel naar om van hem weg te lopen, hem heel hard horen te huilen, naar de klok te kijken zo van ‘zijn die 5-10 minuten voorbij?’ Kan ik nu weer bij hem kijken?

  Ik ben benieuwd wat jouw gedachten hierover zijn en of je dit met je kids hebt meegemaakt.

  Groet,

  Elisa

  Beantwoorden
 • Beste Anne,

  Dankjewel voor je reactie. Ik werk zelf met gradual fading (=geen graduele extincie), ook bij tweelingen kun je die toepassen, maar dat is idd uitdagender. Als ze elkaar wakker houden kun je white noise overwegen (dit filtert geluiden weg).

  Liefs,
  Ewelina

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.

Menu